- Suunnittele muuttosi etukäteen
- Päätä kuinka monta kantajaa tarvitset.
- Jos käytät omia kantoapuja, ota ajoissa selvää, kuka oikeasti pääsee sinua auttamaan, jotta et jää muuttopäivänä ilman apua.
- Jos päätät käyttää ammattialaisia, niin ota ajoissa muuttopalvelua tarjoavaan yritykseen yhteyttä ja varaa muuttosi ajoissa.
- Nyrkkisääntönä on, että viimeistään 7 pv ennen muuttoa kannattaa varata muuttopalvelu. Kuukauden vaihteet ovat yleensä varattuja ensimmäisinä.
- Varaa tarpeeksi muuttolaatikoita ja pakkausvälineitä. Tilaa ne ajoissa, jotta ehdit pakata hyvissä ajoin tavarasi.
- Laatikot pitää olla päällekkäin kasattavat, jotta saat muuttoauton kattoon asti täyteen.
– Jos tavara on sellainen, että sitä ei voi kasata päällekkäin, niin auto tulee täyteen hetkessä ja joutuu tekemään useamman keikan. - Irrota kaikki hyllyt ja ota pois kaikki tavarat laatikostoista ja piirongeista. Arkuissa saa tavara olla, koska ne on tarkoitettu niiden kantamiseen. Muista kuitenkin, että tavara ei saa olla ylipainava, niin että maximissaan siinä on 20 kg painoa, jotta yksikin mies voi kantaa useamman kuorman rappusia. Jos tavara on erikoispainava, niin ota huomioon, että silloin kaksi miestä joutuu sen kantamaan ja silloin siihen menee vastaavasti enemmän aikaa.
- Ota sängyn ja pöydän jalat irti, jos mahdollista ja sido ne nipuksi yhteen. Samoin hyllyn laudat kannattaa sitoa yhteen, näin ne on helpompi kantaa yhtenä nippuna. Muista kuitenkin, että ne ei saa olla liian painavia, jos hyllyjä on paljon, tee useampi nippu.
- Erikoisherkät huonekalut kannattaa suojata hyvin, esim kuplamuovilla, aaltopahvilla ja kartongilla, sängyt pakkauskelmulla. Mitä paremmin suojaat tavarat, sitä nopeammin muuttomiehet suorituvat työstä, sillä heidän ei tarvitse varoa niin paljon, että jokin särkyy.
Kerro aina muuttomiehillä, jos on erikoisherkkää tavaraa, jotta sen voi ottaa kantaessa huomioon.
Vinkkejä muuttoon
Hyvä muuton valmistelu on kaikki kaikessa
Muista aina mitoittaa kalustosi tarpeittesi mukaan
Huomio!
Kuvassa on kolme irrallista hyllyä, jotka ei ole sidottu yhteen. Eli ei näin! Muista aina sitoa vaikka teipillä hyllyt ja jalat, jotta ne pysyy kasassa ja ne on helpompi kantaa. Muuten kantaessa hyllyt liikkuu ja ovat vaarassa pudota käsistä. Pahimmassa tapauksessa, sen lisäksi, että ne rikkoutuvat, ne voivat satuttaa myös kantajia.
Muuttajan muistilista
Muuttamisessa on useita liikkuvia osia ja monta muistettavaa asiaa. Stadilainen helppomuutto.fi toimii mielellään muuttamisen kumppanina. Meiltä saat niin miehet kuin pakun ja pääset keskittymään tärkeimpään – uuden oman kodin asioiden hoitoon. Vuokraathan palvelun mahdollisimman ajoissa, niin saamme varattua järkevimmän kokoisen pakettiauton suhteutettuna asuntosi kokoon ja tavaroiden määrään! Meiltä voit vuorata myös muuttolaatikot hintaan 10 senttiä/kpl/päivä. (Tarjous voimassa toistaiseksi.)
Oheinen Kuluttajaliiton kokoama muuttajan muistilista auttaa sekä vuokralaista että omistusasujaa muistamaan muuttamiseen liittyviä tärkeitä asioita.
Sopimukset, ilmoitukset ja muut yhteydenotot
- Jos muutat vuokra-asunnosta, muista irtisanoa asuntosi ajoissa. Irtisanomisaika on sopimuskohtainen (yleensä kalenterikuukausi).
- Tee muuttoilmoitus maistraattiin ja Postiin.
- Ilmoita muutostasi huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.
- Tee sähkösopimus uuteen asuntoosi. Muista myös irtisanoa vanha sopimus.
- Jos muutat omakotitaloon, muista tehdä jätehuolto- ja vesisopimukset. Samassa yhteydessä voit neuvotella talon aiemman omistajan kanssa sähkö- ja kaukolämpösopimusten siirrosta.
- Sovi operaattorin kanssa ajoissa mahdollisen kiinteän Internet-yhteyden siirrosta.
- Jos sinulla on käytössäsi lankapuhelin, sovi liittymän siirrosta puhelinyhtiön kanssa.
- Tarkista, että sopiiko nykyinen kotivakuutuksesi uuteen asuntoosi. Huolehdi myös siitä, että kotivakuutus on voimassa molemmissa asunnoissasi muuton ja mahdollisen asunnon myynnin ajan.
- Jos sinulla on lapsia, ilmoita heidät uuteen päiväkotiin ja/tai kouluun.
- Hae koiralle tarvittaessa uusi veromerkki.
- Jos haluat saunavuoron ja/tai autopaikan, ota yhteyttä huoltoyhtiöön. Monesti saunavuorot ja autopaikat jaetaan jonotusjärjestyksessä, eivätkä ne silloin siirry automaattisesti edelliseltä asukkaalta uudelle asukkaalle.
- Hanki tarvittaessa asukaspysäköintitunnus.
- Jos aiot remontoida uutta kotiasi, muista ilmoittaa siitä isännöitsijälle kirjallisesti.
- Jos saat asumistukea, muista toimittaa tarvittavat lomakkeet Kelaan.
- Tarkista, oletko oikeutettu työehtosopimuksesi mukaan yhteen palkalliseen muuttopäivään.
- Pyydä aiemmalta omistajalta hänen uusi osoitteensa ja jätä vanhaan asuntoosi uusi osoitteesi, jotta mahdollisen virheellisesti jaetun postin kääntäminen sujuu mahdollisimman sujuvasti.
Muuttaminen ja pakkaaminen
1. Mieti ajoissa, sujuuko muuttosi lähipiirin voimin vai tarvitsetko avuksesi muuttofirman tai muuttoauton. Jos päädyt vuokraamaan muuttoauton tai palkkaamaan muuttofirman, ota hyvissä ajoin yhteyttä yrityksiin ja kilpailuta muuttosi.
2. Muista pakata ja suojata tavarat huolella. Suojaa etenkin arat ja särkyvät esineet sekä kukat esimerkiksi kuplamuovilla, aaltopahvilla tai peitteillä.
3. Muista siivota ja tyhjentää mahdolliset kellarikomerot, varastot ja ullakkotilat.
4. Tarkista palovaroittimien kunto ja riittävä määrä.
5. Tarkista televisiota varten onko uusi asuntosi kaapeli- vai antennitalous.
6. Siivoa uusi asuntosi ja suojaa naarmuuntuvat pinnat (esim. lattia sekä tärkeimmät kulmat ja ovenkarmit) muuttoa varten.
7. Muista luovuttaa kaikki entisen asuntosi avaimet takaisin isännöitsijälle tai omistajalle. Lukkojen uudelleensarjoitus voi tulla yllättävän kalliiksi.